6 błędów, które popełniasz z deską do krojenia
Data publikacji 11 marca, 2020Deska do krojenia jest jednym z najczęściej używanych przyborów kuchennych. Wyciągasz ją każdego dnia i kroisz na niej niezliczoną ilość jedzenia. Dlatego ważne jest, aby nie popełnić tych błędów.
Większość ludzi wie, że nie należy kroić mięsa z kurczaka i warzyw na tej samej desce do krojenia. Jednak jest jeszcze kilka innych zasad, które powinieneś znać.
Mieszasz surowe mięso i warzywa
Znamy to dobrze, ale często o tym zapominamy: nie należy używać tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw — zwiększa to ryzyko zmieszania bakterii mięsnych z warzywami, które nie są gotowane lub smażone w wystarczająco wysokiej temperaturze. Zwłaszcza mięso z kurczaka powinno być trzymane z dala od warzyw.
Możesz łatwo rozwiązać taki problem, mając różne deski do krojenia mięsa i warzyw. Plastikowe deski do krojenia są świetnie dostosowane do krojenia mięsa, ponieważ są łatwiejsze do czyszczenia.
Deska do krojenia nie jest stabilna
Deska do krojenia powinna być antypoślizgowa i powinna pozostać stabilna, w innym wypadku możesz łatwo skaleczyć palce. Krojenie żywności na nierównej powierzchni trwa dłużej.
Używasz niewłaściwego rozmiaru
Użyj deski dostosowanej do używanego noża, zapewniającą najwygodniejszą pozycję roboczą. Łatwo sprawdzić, czy deska pasuje do noża: umieść nóż po przekątnej na desce — od rogu do rogu. Jeśli nóż jest dłuższy niż deska do krojenia, zmień deskę na większą.
Zmywarka do naczyń i deska do krojenia to złe połączenie
Ani drewno, ani plastik nie czują się dobrze, gdy są narażone na działanie wysokich temperatur przez dłuższy czas. Zwłaszcza drewniane deski uszkadzają się po włożeniu do zmywarki.
Dlatego zawsze myj deskę ciepłą wodą z płynem do naczyń. Jeśli kroiłeś na niej surowe mięso, upewnij się, że dokładnie ją wyczyściłeś.
Używasz desek do krojenia z marmuru lub corianu
Ani corian, ani marmur nie nadają się jako deski do krojenia. Jeśli użyjesz takiej deski do krojenia, twój ulubiony nóż szybko stanie się tępy.
Nie wymieniasz desek do krojenia
Po długim okresie użytkowania w końcu będzie sporo i prawdopodobnie głębokich rowków w desce do krojenia. To sprawia, że deska jest trudniejsza do czyszczenia i może gromadzić bakterie, które nie umierają podczas mycia rąk. Jeśli deska do krojenia już się wysłużyła, nie wahaj się jej wyrzucić i kupić nową.